De ziekte van Lyme wordt ingedeeld in drie stadia. Dit moet gezien worden als een model, waarvan de werkelijkheid vaak afwijkt. Bij ieder persoon verloopt de ziekte immers anders en vaak zeer grillig.

  1. Lokale huidinfectie.
  2. Acute Lyme.
  3. Late stage Lyme

Lokale huidinfectie

tekenbeetBij een infectie kan op de plaats van de beet dagen tot weken erna een rode ringachtige plek ontstaan. Deze kan een diameter hebben gaande van 5 tot 40 cm. Deze huidaandoening noemt men een erythema migrans (EM). Er komen ook andere variaties van deze plek voor. Studies geven aan dat er zelfs meer atypische plekken ontstaan na een tekenbeet. Belangrijk te weten is, dat niet iedereen een EM krijgt bij besmetting!

Dit kan gepaard gaan met een griepaal syndroom maar ook niet altijd. Daarom is het belangrijk de datum van de tekenbeet te noteren. Indien er dan later nog klachten ontstaan kun je hiernaar verwijzen. Een vroeg stadium kan ook vrijwel symptoomloos of aspecifiek verlopen waardoor men niet altijd denkt aan de ziekte van Lyme.

Acute Lyme

In dit stadium komt de spirocheet in de bloedbaan terecht. Dit gebeurt al een aantal uur na de tekenbeet. De spirocheet is slechts kort aanwezig in de bloedbaan. Ze verspreiden zich snel naar het zenuwstelsel, gewrichten, botten, hart, organen,…Hoe snel de spirocheten zich verspreiden hangt af van de persoon en zijn immuunsysteem. Sommige mensen hebben een sterk immuunsysteem waardoor ze zelf de ziekte kunnen overwinnen. Bij de mensen waar dit niet het geval is kunnen er griepachtige klachten plaatsvinden waaronder hoofdpijn, stijve nek, koorts, spierpijn, vermoeidheid en nog veel andere klachten. Deze klachten kunnen ook tijdelijk terug verdwijnen waardoor men vaak denkt aan een banale griep of andere inflammatoire aandoeningen. Met als gevolg dat mensen vaak verkeerd of niet behandeld worden.

Indien je een sterk immuunsysteem hebt, is het goed mogelijk dat je zelfs een lange periode geen klachten hebt. Op een moment van minder weerstand, kunnen ze echter toeslaan. Vaak wordt er dan ook niet meer gedacht aan de ziekte van Lyme.

Late stage Lyme

De spirocheet heeft zich in dit stadium onopgemerkt verder kunnen verspreiden in het lichaam en zo geleidelijk aan nieuwe lichaamssystemen kunnen aantasten. De ziekte van Lyme is nu een chronische multi-systeemziekte geworden, waarbij verschillende organen en lichaamsdelen aangetast worden. Gaande van het zenuwstelsel, de hersenen, huid, spieren, gewrichten, hart, tot de ogen en zo meer…. De ernst van en de hoeveelheid klachten is bij iedereen anders. Alsook kan een persoon besmet zijn met meerdere infecties, ook wel co-infecties of andere ‘tick borne diseases’ genaamd, waardoor de behandeling des te moeilijker en complexer wordt.

Door de grote verscheidenheid aan symptomen worden de Lyme infectie en eventueel gepaard gaande co-infecties vaak over het hoofd gezien. De ziekte van Lyme heeft veel gemeenschappelijk met andere ziekten en wordt daarom ook wel “de grote imitator” genoemd. Door wetenschappers werden verschillende neurologische en andere ziektebeelden beschreven. Voorbeelden waarvan vermoed wordt dat de Borrelia en/of co-infecties aan de basis kunnen liggen omvatten persoonlijkheidsveranderingen, dementie ADHD, ADD, angststoornissen, stemmingswisselingen en andere psychische stoornissen. Alsook de syndromen ME/CVS en Fibromyalgie. Dezelfde immuniteitsproblemen en ontstekingswaarden worden hierbij teruggevonden. Borrelia en andere co -infecties kunnen een trigger zijn voor andere auto-immuunziekten zoals MS, ALS, Lupus, en andere auto-immuunziekten. Daar is nog veel onderzoek voor nodig.

Het spreekt vanzelf dat een correcte diagnose van uiterst belang is voor de juiste behandeling. Helaas is dit voor vele artsen nog onbekend terrein.

Stadia van de Lyme besmetting

Klachten per stadium